Colesterol si trigliceride – cum se poate reduce nivelul acestora fara medicamente?

  • Sanatate
  • octombrie 19, 2021
  • 0 Comments

Nivelurile normale de colesterol si trigliceride sunt esentiale pentru viata si dezvoltarea celulelor. Colesterolul joaca un rol important in imbunatatirea memoriei – este un precursor al productiei de vitamina D si sintetizeaza hormoni si steroizi naturali care controleaza zaharul din sange si tensiunea arteriala.

Trigliceridele sunt un tip de grasime care se gaseste in sange. Corpul le foloseste pentru energie. Nivelurile ridicate de trigliceride nu provoaca de obicei simptome, insa in combinatie cu niveluri scazute de colesterol bun, exista un risc ridicat de boli cardiovasculare.

Exista insa multe tratamente alternative care pot fi abordate pentru scaderea nivelului de colesterol si trigliceride cum ar fi:

Ceai verde

Ceaiul verde contine diversi compusi care scad nivelul colesterolului LDL. Un studiu realizat in Brazilia, in care oamenii au consumat extract de ceai verde sub forma de capsule, a dus la o reducere cu 4,5% a nivelului de colesterol LDL.

Nuci

Aportul regulat de nuci, in special nuci si migdale, poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Niacina

Niacina (vitamina B3) ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL cu 10% si a trigliceridelor cu 25% si la cresterea nivelului colesterolului HDL cu 15-30%. Niacina este disponibila si ca supliment alimentar. Insa din cauza numeroaselor sale efecte secundare, niacina trebuie utilizata numai sub supraveghere medicala. Cel mai frecvent efect secundar al dozelor mari de niacina este inrosirea pielii sau bufeurile, cauzate de dilatarea vaselor de sange.

Extract din frunze de anghinare

Extractul de frunze de anghinare contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau, limitand sinteza acestuia in organism. In plus, extractul poate accelera fluxul de excretie de colesterol din ficat, deoarece contine un compus numit cinarina, care creste productia de bila in ficat.

Aportul de fibre solubile

Reducerea absorbtiei colesterolului in intestin se face consumand alimente precum ovaz, leguminoase, prune, mere, fructe de padure, morcovi, broccoli – toate bogate in fibre solubile. Fibrele solubile se leaga de colesterol si sunt astfel excretate. Pe langa alimente, fibrele solubile pot fi gasite si ca supliment alimentar.

Acizi grasi omega-3

Consumul de alimente bogate in acizi grasi omega-3 poate ajuta, de asemenea, la reducerea bolilor cardiovasculare si la scaderea nivelului de trigliceride. Acizii grasi omega-3 reduc rata de producere a trigliceridelor in ficat.

Related Posts

  • Sanatate
  • noiembrie 4, 2025
  • 7 views
  • 3 minutes Read
Oasele neregulate și rolul lor în anatomia umană

Oasele reprezintă structuri fundamentale ale scheletului uman, având funcții esențiale în susținerea corpului, protecția organelor interne și facilitarea mișcării. În funcție de forma și funcția lor, acestea se împart în…

Citește

  • Sanatate
  • octombrie 27, 2025
  • 36 views
  • 3 minutes Read
Fațetele dentare – soluția modernă pentru un zâmbet impecabil

Un zâmbet frumos are puterea de a schimba percepția pe care ceilalți o au despre noi și, mai important, de a ne crește încrederea de sine. Din ce în ce…

Citește

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa

Oasele neregulate și rolul lor în anatomia umană

  • By admin
  • noiembrie 4, 2025
  • 7 views
Oasele neregulate și rolul lor în anatomia umană

Fațetele dentare – soluția modernă pentru un zâmbet impecabil

  • By admin
  • octombrie 27, 2025
  • 36 views
Fațetele dentare – soluția modernă pentru un zâmbet impecabil

Avioane bimotoare – performanță, siguranță și utilizări în aviația modernă

  • By admin
  • octombrie 24, 2025
  • 15 views
Avioane bimotoare – performanță, siguranță și utilizări în aviația modernă

ERP distribuție – soluția care transformă lanțurile de aprovizionare în avantaje competitive

  • By admin
  • octombrie 23, 2025
  • 32 views
ERP distribuție – soluția care transformă lanțurile de aprovizionare în avantaje competitive

Carnea de vită Wagyu – deliciul japonez care a cucerit gastronomia mondială

  • By admin
  • octombrie 18, 2025
  • 16 views
Carnea de vită Wagyu – deliciul japonez care a cucerit gastronomia mondială

Bronhodilatatoarele și când sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor respiratorii

  • By admin
  • octombrie 9, 2025
  • 24 views
Bronhodilatatoarele și când sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor respiratorii

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.